Dag 6

Min dag

Dan före dopparedagen och en julklapp kvar att fixa innan klappjakten var över för det här året. Det var rätt snabbt fixat, det och mammas present. Gick på stan med syrran, och vid lunch mötte vi upp med Therese och just, just nyhemkomna Anneli. Fantastiska sällskap, alltså! Lunch på Ströget med skratt så det kom tårar och berättelser om kärlek.

Hem, koka gröt, göra mig fin, koka ägg, röja i lägenheten, KLAR för en färd till Horred och julfirande. Hela fina familjen samlat under ett tak och barn som slänger i sig maten i hopp om att man ska få öppna paket snarare då. Barn som bygger flygplan, en farfar som bygger en kub och en bror och en svägerska som jobbar på att bygga ihop ett klot. Julklappsleken (resultat: BB-trosor och en avslappningsskiva) och julbord och julgodis och julgran.

Åter till Varberg och fast att klockan var mitt i natten var det dags att packa inför resan till det stora landet i väst. Med det gjort kom ett lugnt sinne och sängen var min plats på jorden.

Dag 5

Vad är kärlek?

När jag var liten frågade jag mamma vem hon älskade mest - oss barn eller pappa. Det gick inte att jämföra, sa hon. Det är olika sorters kärlek, menade hon sen. Vad hon menade med det fattade jag såklart inte då, men nu förstår jag det bättre. Som att jag skulle gå genom eld för hundarna jag hade. Som att jag skulle kunna mörda om någon ens försökte göra min syster illa. Som att jag kan strunta i min egen vilja och mina behov för att ge någon annan det den behöver. Som i att säga nej till någon annan för att ge mig själv det jag behöver.

Kärleken är förvisso en känsla, men också ett val. Hade den inte varit det hade det ju varit helt ovärt att satsa på en tillvaro med en annan människa. Hade kärleken bara varit en känsla hade den varit flyktig. Den hade farit vidare till nästa person så fort man hade blivit oense med en person - för att det tär på egot att bli sams med någon.

Den kluriga biten är att väga kärleken till andra mot kärleken till sig själv. När är det dags att välja bort sig själv till förmån för någon annan och vice versa? Ofta är det kanske inte världens dilemma, men ibland är det det. Som när man känner att man inte kan ge mer utan att först ge till sig själv, kanske bara ett andrum.

Jag vet inte om man ska sätta sitt eget eller andras välmående först. Man kan ju göra det på tusen sätt, men om jag inte har kärleken till mig är det väldigt svårt att ge kärlek till andra. Om jag förbiser mig själv, hur ska jag då kunna se andra? Nog för att det är lite den grejen att när man ger av sig själv får man tillbaka, fast jag tror att man måste få vara sin egen ibland. Inte andras, bara sin egen. För att kunna ge mer. Jag tenderar att sätta mitt välmående först. Det betyder inte att jag inte bryr mig om andras - absolut inte, men jag fick lära mig att vara rädd om mig, att värna om mig. Och i det tror jag att jag kan ge gränslöst av det jag har. Kan ge gränslöst med kärlek.

Kärleken, var det. Kärlek är ett vardande, en konstant. Den rubbas inte. Sen finns det tusen saker som kan få det att verka som att den ändras, men nej. Kärleken är en konstant. Ilska rubbar den lika lite som avstånd. Fast den kan växa. Kärleken kan nog växa. Men inte krympa. Det som en gång hamnat i hjärtats skattkammare kan inte försvinna därifrån.

Det där med att kärleken hoppas, tror och står ut med allt, det tror jag. Sen hoppas jag att människan har självrespekten att sätta ner foten och säga ett våldsamt NEJ nu och då. För kärleken må vara ödmjuk, men att trampa på kärleken kommer aldrig att vara okej.

Dag 4

Dagens meny

Det har inte gått många dagar här, så att hävda att man har kommit till någon form av lågvattenmärke säger ungefär ingenting. Ska dock försöka garantera att kommande inlägg blir roligare än det här. Ja, förutom ett. För det är i samma kategori. Typ, vad hade du på dig idag?, men då ska åtminstone en bild infogas i inlägget, det lovar jag er.

Klockan är 16.54 och jag har ätit två gånger idag. Mer ska det bli, men tråkiga saker behöver man inte dra ut på. Alltså får ni veta frukost och lunch. Jag menar, var är nyhetsvärdet? Ska alla börja härma mig i min kost? - det går jag inte med på. Bara för att jag har börjat blogga vill jag inte bli värsta förebilden, och värsta är förmodligen rätt ordval när vi snackar mina matvanor.

Frulle: Havregrynsgröt med äppelmos och laktosfri mjölk till. Ett måste. Ett gott måste. Fast man står sig inte länge på havregrynsgröt, oavsett vad alla där ute säger. Man står sig i ett par timmar, sen vill man ha mer. Tur för mig att det var en tidig lunch idag då.

Lunch: Inledde med en skumtomte och lite glögg. Sen smörgåstårta. Inte laktosfri = inte bra. Fast den var god.

Fika: Varm choklad. (Say WHAT? Jag hade ju bara ätit två saker idag! Jamenhallå. Varm choklad är dryck. Inte mat. Dryck.)

Om jag fick välja helt fritt skulle min middag bestå av pressad potatis, stekt lax och vitvinssås. Det kommer inte att hända. Med lite tur kanske det blir pizza. Får se vad Kristofer säger om saken. Om han vill ha middag, alltså. Annars blir det pizza, inget snack om saken. För att fira att jag har jullov.

Dag 3

Mina föräldrar

Min pappa har två jobb. Dels jobbar han på en fabrik, dels försörjer han sig som pianostämmare. För några år och två bilar sedan kom han på att han skulle dekorera bakrutan med adressen till pianostämmarhemsidan. Som vi alla vet går åäö bort i de sammanhangen. Det ledde till att vi for omkring i en bil som det stod www.pianostammaren.se på. Ja. Vi skrattade åt det.

Min mamma jobbade som dagbarnvårdare under mina första 6 år. Det var bra på alla sätt och vis. Mycket för att jag fick mjukstarta varje dag och inte kliva upp, klä mig och sen ut i kylan för att komma till dagis eller någon annan dagmamma. Jag har förresten aldrig gått på dagis. När mamma började jobba med tulpaner i stället hamnade vi hos en annan dagmamma. Det var vidrigt. Hur som, så knegade hon på och i och med att hon började jobba med blommor kom hon ett steg närmre sin dröm. Jo, redan när hon var 6 år skrev hon i en Mina Vänner-bok att hon ville bli florist. Nu till det stora: När mamma var 40+ bestämde hon sig för att ta tag i sin dröm. Läste in gymnasiekompetens på Komvux och sen hoppade hon på en floristutbildning. Det tycker jag var hur modigt som helst att göra. Fatta vilken förebild! När hon blev klar med sin utbildning fick hon jobb direkt och har jobbat som florist sedan dess.

Min pappa har lagt rätt mycket tid på sina jobb och sina intressen under min uppväxt, och eftersom mamma var hemma så mycket de första åren är det onekligen så att jag upplevde henne som mer närvarande. Fast pappa var närvarande också, fast på ett annat sätt bara. Han har jobbat skift så länge jag minns, så han har varit hemma mycket, han också. Det är dock sedan jag blev äldre som jag har kommit att prata mycket med honom. Och det är väldigt gott att ha föräldrar man inte behöver sålla bland det man kan berätta. För så känner jag, att jag kan säga allt till mina föräldrar. Vi behöver inte alltid ha samma syn på saker och ting - de låter mig vara jag och jag låter dem vara de de är. Tacksamhet är bara förnamnet.

De är lugna och brusar inte upp en massa i onödan. De är sina egna, fast samtidigt varandras. Varje gång när den ena ska gå till jobbet pussas de. Enkla människor, utan att vara enkelspåriga. Njuter av livet så mycket de bara kan utan en massa krångel. Det finns ingen som helst prestige där, folk är de de är och ska så få vara.

Jag har tyckt att de är förtvivlat konflikträdda, men har fattat att de har ett annat sätt att hantera konflikter på än jag har. Jag blir arg och agerar på det, de blir på ett annat sätt. De är ändå lugna, och väljer oftast att inte agera. Ibland agerar de, men lugnt. Och visst finns det gånger då jag önskat att de hade agerat när de har valt att vara passiva, men de har haft sina tankar och resonemang. Det är sånt man får respektera. Kanske blir jag mindre hetsig med tiden, kanske förblir jag som jag är. Hur som, så är det bara sätt att hantera livet.
Nåväl. Det här kan ju bli en roman om jag inte sätter p någonstans. Det jag kan sammanfatta det hela med är att jag har fått fantastiska förebilder i mina föräldrar, båda två med väldigt goda hjärtan. Skulle inte byta bort dem för något i världen.

Dag 2

Min första kärlek

Redan som liten hade jag förstånd nog att bli kär. Ofta, alltså. I lekis blev jag kär två gånger, i mellanstadiet varje vecka och nu flera gånger per dag. Eftersom jag har haft en tendens att dras till killar det aldrig skulle funka med har min kärlek alltmer övergått till saker. Min första sak-kärlek var nog den till min docka Lisa. Jag var pytteliten då, just såpass att minnena börjar någonstans mitt i Lisa-perioden. En dag när jag tog med henne till affären var det en man som kritiserade bristen på svall på Lisas huvud. Håret var liksom plasthår som låg slickat på hjässan. Jag minns att jag klassade honom som dum. Nu, ungefär 24-25 år senare står jag fast vid min dom där och då. Har man inget snällt att säga ska man vara tyst. Pratar man ändå man inte har något snällt att säga är man lite dum.

I de tidiga tonåren blev jag kär så frekvent att Annelie Sundholm och jag var tvungna att hitta på ett nytt ord: dags-kär. Det innebär att man är kär en dag, ungefär. Jag har varit dags-kär nästan varje dag sedan dess.

Den allra första kille jag blev kär i var Ebbe. (Ni kommer strax att förstå vad jag menar med omöjlig kärlek.) Och det var liksom så jag började min kärlekskarusell. Nåväl. Jag gick i A-gruppen och han i B-gruppen. Vi snackar lekis, och vad de där två grupperna innebar var det att jag gick i lekis på förmiddagen och han på eftermiddagen. Bara där finner vi ett problem - vi träffades aldrig. Den dagen jag blev kär i honom var på förskolans dag. Det var enda dagen på året vi träffades. Alltså, det var ingen fager kille, verkligen inte, men det var något med honom som det inte var med alla andra killar. Mm. Det visade sig att Ebbe hade isländskt påbrå, och när lekis-året var slut flyttade han och hans mamma dit. Dubbel-omöjlig kärlek, kan man säga. Men ändå - min första.

Dag 1

Presentera dig själv.

Lena Annelie Albertsson. Med Annelie som andranamn, tillika tilltalsnamn. Lena är från mamma. Hade jag fått välja hade jag hellre fått något av hennes andra två namn, som Ingrid till exempel, men som spädbarn har man inte previlegiet att välja själv. Nåväl. Lena är inget hemskt namn på något sätt, så jag kan leva med det. Annelie bara är. Det är inget vackert namn, om man frågar mig, men inte heller ett vidrigt sådant. Värre hade det varit att heta Linda eller Carola. När jag var 12 år ville jag heta Sarna. Idag är jag innerligt tacksam över att det namnet inte var något som mina föräldrar ens övervägde. Eller visste om fanns. Om det ens finns.
Albertsson. Albertsson. Som jag ÄLSKAR det namnet. Jag skulle tycka att det var ett slöseri med ett bra efternamn att byta bort det vid ett eventuellt giftermål. Det kommer från gammelfarfar Albert. Han hann dö innan jag började leva, men om honom har jag hört enbart goda ting. Jag har inte svårt att tro det när jag ser på hans och Selmas avkommor. Farfar är min stora idol och har så varit sedan jag var liten. Att allt ordnar sig och att allt inte alltid behöver vara perfekt för att vara bra nog är två fina grejer jag har fått med mig därifrån.
Jag är också en Hermansson. Hermansson i mig har växt fram över tid, tror jag. Som mormor är jag lite. Som tycker att det är sjukt onödigt att köpa en massa nytt när man kan återanvända gammalt. Eller helt sonika använda gammalt. När jag var liten tyckte jag att mormor var jobbig i det att man minsann skulle äta upp och aldrig slänga. Nu går jag mer på hennes linje, fast jag slänger mat ibland. Till exempel kommer jag att slänga fyra brödskivor idag som har stått framme i två dygn. Inte undra på.
Hade jag inte varit så förtvivlat lat hade jag engagerat mig mer i saker. Som politik. Och så hade jag blivit vegetarian för hundra år sedan. Eller varit mer strikt med att konsumera miljösmart. Eller gått med i någon kör. Eller jobbat ihjäl mig. Men jag är lite för mycket livsnjutare för att fixa allt det där. Jag vill känna att det är okej att ta dagen som den kommer. Jag saknar disciplinen som krävs för att vara hard core. Men jag imponeras av människor som lever kompromisslöst och ändå har kvar förståelsen för att andra tänker olika.
Ska vi tala om passioner i livet måste jordens finaste människor och musik nämnas. Sen tycker jag att jag har talat om passioner nog.
Idag är nagellacket blått och pelargonerna är i vinter-mode.

Starten, alt. en förklaring på vad jag sysslar med

Hej.
Det finns någon form av ett skrivdriv hos mig. Jag skriver mest om strunt, ibland om vettigheter. Förr i världen bloggade jag, i två-tre år si sådär, men sen kände jag mig klar med att vara annelufs. Det är den skrotigaste av lördagar (inget fel på lördagen i sig, men klockan är snart 3 på eftermiddagen och jag sitter i mjukiskläder utan någon ambition att byta till något annat på hela dagen) och jag hittade igen The 30 Day List på en annan blogg. Mm, tänkte jag. Det ska jag ta mig an. Det kändes lagom stort. Så, välkomna till bloggen som kommer leva i 30 dagar - no more, no less.

The 30 Day List
Day 1 - Introduce myself
Day 2 - My first love
Day 3 - My parents
Day 4 - This is what I ate today
Day 5 - What is love?
Day 6 - My day
Day 7 - My best friend
Day 8 - A moment
Day 9 - My beliefs/faith
Day 10 - This is what I'm wearing today
Day 11 - My brother and sisters
Day 12 - In my handbag
Day 13 - This week
Day 14 - What was I wearing today?
Day 15 - My dreams
Day 16 - My first kiss
Day 17 - My favourite memory
Day 18 - My favourite birthday
Day 19 - I regret...
Day 20 - This month
Day 21 - Another moment
Day 22 - This upsets me
Day 23 - This makes me feel better
Day 24 - This makes me cry
Day 25 - A first
Day 26 - My fears
Day 27 - My favourite place
Day 28 - I miss...
Day 29 - My ambitions
Day 30 - A last moment

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0